![La flur «Crocus sativus» Flura violetta cun pistils mellens e fils da safran.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/2e580e.jpg)
![Fluras prontas per la racolta Fluras da safran prontas per racolta](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/6ebab7.jpg)
![Las tschagulas en furma da trocla sut terra. Bleras tschagulas da flur crocus ensemen.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/01753d.jpg)
![Ina tschavula da flur safran Ina tschagula da flur safran ord la terra.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/e9b2d4.jpg)
![Damain sulegl per la flur da safran. Fils da safran da la flur averta.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/f00d51.jpg)
![Ils trais fils d'aur Ina flur da safran cun trais fils da safran.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/81e8b3.jpg)
![Lavur a maun Dunna Claudia strai ils fils da safran da la flur violetta](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/5b447f.jpg)
![Fils d'aur tar buna racolta In crivel rodund cun millis fils da safran](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/69c97a.jpg)
![Claudia e Peider Michael Hodel Peider e Claudia Michael Hodel en lur er da safran.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/57661a.jpg)
![Safran conservà en vaider Safran en vaider](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/c3a05f.jpg)
![Product final per la cuschina. Stgatletta da alumini emplenida da safran.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/2296df.jpg)
![Safran da la Val Schons Safran pront per la vendita cun in bel emballadi da chartun.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/4ca063.jpg)
![Terrassa da Donat Il vitg Donat perspectiva dal lontan.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/4e7dff.jpg)
![Té da safran Fils da safran sanodan en l'aua da té.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/f101878.jpg)
![Safran en il murter Fils da safran en il murter da lain.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/97b46b.jpg)
![Situaziun 28 d'october 2021 Chasa dals Michaels a Donat.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/06fabf.jpg)
![Situaziun 1. da november 2021 Fina cozza da naiv sin igl er da safran](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/56e24c.jpg)
![Inschignus e speditiv Tractor cun char annex.](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/f5f9cc.jpg)
![Plontar tschagulas Dunna che semna ina tschagula da Crocus](https://www.rtr.ch/static/cms/images/960w/a17218.jpg)
In vegl proverbi di che baiver té da safran fetschia ventiraivel. Quai è vair! RTR n'ha betg sulettamain pudì baiver da quest té delizius, ma era pudì prender invista en la cultivaziun e la racolta da l'«aur cotschen» sin il bain puril da Claudia e Peider Michael a Donat. Igl è bain uschia che il safran ha ses origin en pajais dal Caschmir, Iran, Irac enfin tar la Spagna. Ma dapi 2014 ha il safran er chattà bun terren en Val Schons.
L’atun 2014 han Claudia e Peider Michael pudì far lur emprima racolta da safran, quai gist avant lur isch-chasa sin in er da 400 meters quadrats. Buns onns da racolta han ils Michaels dumbrà enfin 22'400 flurs. Quai èn passa 67 '000 fils da safran.
Igl è stà amur sin emprima vista. Tant la flur sco era la cultivaziun ans ha fascinà.
Durant il mais da november ans raschunan Claudia e Peider Michael da la cultivaziun, blera lavur a maun ma era co els han piglià fieu per questa flur fragila cun ils fils d’aur.
Pudair tegnair enta maun ils fils d'aur da questa bella flur violetta è la paja per tut las stentas.
Claudia e Peider Michael èn geniturs da trais uffants, Nicole 22, Patrick 19 e Mathias 16 onns. Sco i para è il safran ina producziun da famiglia, pertge tuts sa sentan responsabels per il success da la racolta.
Mia dunna è l'olma da la producziun da safran.
Tips e recepts co trair a niz l’aroma e la colur dals fils dorads che protan il sigil dal «Parc natiral Beverin», adina la mesemna en Radio RTR suenter las 10:15.
-
audioIl fieu per l'aur cotschen – co tut ha cumenzà07:24 min, ord Nossa cuschina dals 03.11.2021. Maletg: Gaby Degondalaschar ir. Durada: 7 minutas 24 Secundas.
-
audioPlantà 1'500, racoltà 20'000 tschagulas06:35 min, ord Nossa cuschina dals 10.11.2021. Maletg: Gaby Degondalaschar ir. Durada: 6 minutas 35 Secundas.
-
audioLa racolta da la flur da safran05:05 min, ord Nossa cuschina dals 17.11.2021. Maletg: Gaby Degondalaschar ir. Durada: 5 minutas 5 Secundas.
-
audioConservar aroma e colur07:02 min, ord Nossa cuschina dals 24.11.2021. Maletg: Gaby Degondalaschar ir. Durada: 7 minutas 2 Secundas.