Siglir tar il cuntegn

Header

audio
Anc adina vegn cuschinà sin l'entir mund tenor la scola da Auguste Escoffier.
Reuters
laschar ir. Durada: 4 minutas 5 Secundas.
cuntegn

Georges Auguste Escoffier

Tgi che ha gugent la haute cuisine enconuscha garantì el: George Auguste Escoffier, il meister-cuschinier franzos da renum mundial. Naschì oz avant exact 170 onns. E tgi che n'enconuscha betg Escoffier sez, enconuscha garantì in dessert ch'el ha inventà: il pêche melba.

Pêche melba è dentant dapli che be in persic ord la cuppa sin glatsch da vaniglia. En il rezept original vegn il persic stufà en ina maschaida d'aua e zutger, mess sin glatsch e surtratg cun puré d'ampuaunas.

L'inventader Georoges Auguste Escoffier ha cuschinà quasi si'entira vita. Cun 13 è el ì tar ses aug en emprendissadi e cun 18 onns ha el gia surpiglià la cuschina da l'hotel Bellevue datiers da Nizza. Pli tard ha el midà en il Petit Moulin Rouge a Paris.

Schizunt durant la guerra tranter ils Franzos ed ils Tudestgs ha Georges Auguste Escoffier cuschinà. L'emprim per il stab general franzos, lura en l'arrest tudestg. Cura ch'el è puspè vegnì liber ha el cuschinà enavant - per il César Ritz a Monte Carlo ubain per il Savoy u il Ritz Carlton a Londra.

Cun ses Guide Culinaire ha Escoffier lura definitivamain survegnì renum mundial. Quai cudesch vala sco la basa, quasi la bibla per la cuschina dal 20avel tschientaner.

Dapli da «Il chavazzin dal di»