S'interessais Vus forsa per ina «Barbalada savurusa da Danis», «Russers a la Monica» u «Buglia dad anghels da Breil»? En quest cas stuais Vus dar in'egliada en il nov cudesch da cuschinar da Fatmir Spescha. Il cuschinier da la chasa da vegls e da tgira Puntreis a Mustér publitgescha mez december 2025 sias 28 tratgas grischunas.
«Prender ina gronda e greva chazzetta da brassar e far vegnir brina lien la farina senza agiuntar grass. Truschar la farina l'entir temp, enfin ch'ella derasa ina savur decenta da nuschs. Agiuntar latg, paintg ed ina presa sal. Maschadar cun forza la massa, enfin ch'ella è spessa e fina.» Probablamain è quest recept enconuschent a bleras cuschinieras e cuschiniers en Surselva.
Servir e laschar mangiar la buglia arsa direct or da la chazzetta.
Fatmir Spescha numna il recept «Bugliarsa – scuvert da nov la tratga da buglia grischuna». Las persunas che vulan savair dapli tge che è nov vi da la buglia arsa da Fatmir Spescha ston consultar ses cudesch da cuschinar ch'è cumparì ils 12 da december e che porta il simpel titel «Tratgas grischunas».
Tadlar cun bucca e nas
Igl è la segunda ovra ch'il schef da la cuschina en il Center da sanadad Puntreis a Mustér publitgescha. Là è Fatmir Spescha sa plazzà avant set onns suenter in viadi professiunal tras diversas cuschinas en la gastronomia turistica era en Surselva sco per exempel a Breil, Flem, Laax e Val Son Pieder. Da las cussadentas e dals cussadents da la chasa da vegls e da tgira auda Fatmir Spescha era bler da la cuschina da pli baud. «Jau taidlel mintgamai cun bucca e nas», tradescha il cuschinier en l'introducziun da ses nov cudesch.
Il cudesch da cuschinar cuntegna ils recepts da betg main che 28 diversas tratgas grischunas. Ils recepts tanschan dad avantpasts, schuppas, tratgas principalas, desserts e cuntegnan schizunt ina proposta da decorar. Sco quai ch'il cuschinier ha ditg envers la FMR, vul el mantegnair l'olma da las tratgas veglias e tuttina dar ad ellas ina nota contemporana e moderna.
Giavisch per tratgas pli levas
«Pli baud vegniva cuschinà cun bler grass e paintg e quai ch'era gist avant maun.» Fatmir Spescha di ch'ins stoppia oz cuschinar in zic pli lev. Per quest motiv dovra el per ses novs recepts era ingredienzas ch'eran pli baud betg uschè enconuschentas. Ils abitants da la chasa da tgira e da vegls n'èn dentant betg uschè attaschads a las novas creaziuns dal cuschinier, conceda Fatmir Spescha. El di che la cuschina dal Puntreis sa drizza als giavischs da la clientella per ina cuschina pli tradiziunala. «Nus discutain dentant bler en cuschina davart novas creaziuns.»
Il cuschinier di ch'el stoppia sco emprim mintgamai persvader sia dunna cun sias propostas per dar in nov tratg a la cuschina grischuna tradiziunala. Che Fatmir Spescha è tuttavia attaschà a la tradiziun da la cuschina grischuna, tradescha era ses tip che pertutga la bugliarsa: «Servir e laschar mangiar la buglia arsa direct or da la chazzetta.»