Siglir tar il cuntegn

Header

audio
Generaziun z en la gastro
Or da Actualitad dals 17.04.2024. Maletg: RTR
laschar ir. Durada: 4 minutas 2 Secundas.
cuntegn

«AI» e «Gen Z» Gastro Grischun sa fatschenta dal futur da la branscha

A chaschun da sia radunanza da delegads è Gastro Grischun sa fatschentà cun il futur. Sin la glista da tractandas han era la recrutaziun da persunas giuvnas ed intelligenza artifiziala dà da discutar.

Var 150 persunas èn sa radunadas per la radunanza da delegada da l'uniun da hotellaria e gastronomia. In dals temas che fatschenta la branscha fermamain è il persunal qualifitgà che manca. Là stoppian per exempel er ils manaders e manadras da fatschentas turisticas vegnir scoladas e sensibilisadas. «Quai è cleramain in tema da direcziun», uschia il president da Gastro Grischun, Franz Sepp Caluori.

Recrutar persunas giuvnas

Ina pitga per recrutar avunda persunal qualifitgà, dentant era motivà ed innovativ, è er da motivar l'uschenumnada «Gen Z» u la «Gen Alpha» – pia persunas a partir da las annadas 1995. La branscha da gastronomia e turissem duai vegnir relevanta per quella generaziun. In punct relevant saja là la lavur en teams, flexibilitad ubain novs models da temp da lavur.

Per pudair cuntanscher la generaziun pli giuvna, stoppian ins dentant er cuntanscher ella, per exempel er via medias socialas. Plinavant vai per far pli flexibel ils process. Tschentar dumondas via WhatsApp enstagl mail ubain laschar far annunzias per ina plazza via video possian esser emprims pass.

Per laschar vegnir a pled la generaziun giuvna è l'onn passà il «NextGen Tourism Board» vegnì stgaffì. In project nua che giuvens e giuvnas ord las branschas gastronomia, hotellaria e turissem s'engaschan per far pli attractiv las branschas en il futur e prender a mauns las sfidas e basegns da la generaziun giuvna.

Franz Sepp Caluori resta president

Avrir la box Serrar la box

Durant la radunanza da delegads è il president, Franz Sepp Caluori, vegnì reelegì. Tenor la communicaziun a las medias saja quai in segn da cuntinuitad.

Cun Roberto Giovanoli è ina persuna vegnì elegida en la suprastanza. El remplazza a Primo Semadeni ch'era stà plirs onns en la suprastanza.

Intelligenza artifiziala

Ulteriur potenzial per la branscha vesa Franz Sepp Caluori, il president da Gastro Grischun, en l'intelligenza artifiziala. Quella porschia schanzas per augmentar la producziun e per far pli attractiv las plazzas da lavur. Ultra da quai po quella era gidar da distgargiar lavur ed uschia esser in sustegn per dar dumogn a la mancanza da persunal. Er per ils osps dettia qua pussaivladas da far pli agreabel lur experientscha.

audio
Schanzas da l'intelligenzia artifiziala en la gastro
ord Actualitad dals 17.04.2024. Maletg: Keystone
laschar ir. Durada: 2 minutas 36 Secundas.

RTR actualitad 07:00

Artitgels legids il pli savens