Siglir tar il cuntegn

Header

audio
Phishing posta
Die Schweizerische Post AG
laschar ir. Durada: 4 minutas 10 Secundas.
cuntegn

Correspundenza da phishing en num da la Posta

L'onn 2023 ha l'Uffizi federal per segirtad da cyber registrà passa in mez milliun annunzias da phishing. Remartgabel è che 21% da la cugliunaria dovra il num da La Posta Svizra SA per lur attatgas.

Quai declera Marcel Zumbühl, responsabel per la segirtad d'infurmaziuns tar la Posta uschia: Sche clientas e clients vegnan contactads da la Posta para quai fidaivel. Cunzunt per quels ch'empostan savens rauba online. Per distinguer in e-mail da la Posta dad ina cugliunaria inditgescha la Posta plirs indizis:

  • La Posta na dumonda mai infurmaziuns sco pleds clav u datas da cartas da credit per e-mail, sms ubain telefon.
  • Sch'ins vegn contactà nunspetgadamain è quai suspectus.
  • Mails uffizials da la Posta vegnan adina tramess da notifications@post.ch. Il speditur dal mail pon ils cugliuns surscriver, la dretga adressa vegn dentant mussada sch'ins va cun il punctader da la mieur sur l'adressa dal speditur senza cliccar.
  • La Posta trametta be mails cun titulaziun correcta sco «Sehr geehrte Frau» u «Sehr geehrter Herr».
  • Adatg èsi da dar sch'i vegn dà avant ina limita fitg curta da reagir sco 24 u 48 uras ubain sch'i vegn fatg autramain squitsch – quai èn trics da cugliunaria.
  • Er sbagls d'ortografia èn indizis sin cugliuns, per exempel na vegn il «ß» tudestg betg duvrà en Svizra.
  • Ed avant che cliccar sin in link pon ins guardar cun ir cun il punctader da la mieur sur il link senza cliccar sche l'adressa dal link è la medema sco inditgà.

Dasper quests indizis sco agid datti dentant – tant tar la Posta sco er autras interpresas da pachets – ina varianta segira ch'eliminescha il ristg da vegnir cugliunà: Enstagl da cliccar sin il link ir directamain sin la pagina d'internet uffiziala e copiar en il code da tracking u da prender si contact via telefon, chat, u e-mail inditgà sin la pagina.

Dapli da «Il Digitip - il tip digital»